Heeft je zoon of dochter het moeilijk om een goede (studie)keuze te maken?
Als ouder wil je dan graag helpen.
En dat is positief, want als ouder kan je een ondersteuning zijn in het keuzeproces.
Lees hier hoe andere ouders (en studenten) mijn studiekeuzebegeleiding ervaren.
Uit onderzoek blijkt dat ouders een grote invloed hebben op de studiekeuze van hun kinderen. Wil je weten wat je kan doen om je kinderen op een positieve manier te ondersteunen in hun keuzeproces?
Hieronder vind je alvast enkele belangrijke tips:
Ga het gesprek aan en probeer goed te luisteren naar wat je kind wil. Wat is zijn/haar talent? Waar heeft hij/zij interesse voor? Wees nieuwsgierig, zonder onmiddellijk je (goed bedoelde) advies te geven. Wat vindt je kind belangrijk? ...
Waar speelde je kind mee toen het nog klein was? Waardoor was het gepassioneerd?
Waar kon hij/zij uren mee spelen en het uur uit het oog te verliezen? Dat zegt iets over het talent van je kind. Help je kind zich dat herinneren, het vormt een belangrijk onderdeel van het keuzeproces.
Jongeren hebben het moeilijk om verschillende opties naast elkaar te leggen. Vaak gaan ze verder met de opties die ze kennen via vrienden of ouders. Probeer op basis van wat je kind aangeeft, zelf de opties te verruimen.
Kiezen is een proces en vraagt om actie. Stimuleer je kind om opendeurdagen van verschillende onderwijsinstellingen te bezoeken, contact te nemen met studenten die de richting al volgen, laat ze les(sen) volgen tijdens momenten waarop je zoon/dochter geen school heeft, ... . Gebruik je netwerk om je kind in contact te brengen met mensen uit de praktijk. Het is goed om tijdig aan het keuzeproces te starten.
Kiezen vraagt lef, kiezen vraagt loslaten. Geef het proces tijd en vertrouw erop dat je kind zijn eigen weg vindt en uiteindelijk de juiste keuzes maakt.
Goed om weten
30 % stopt de studie
Uit onderzoek blijkt dat ruim 30% vroegtijdig de opleiding stopt. De voornaamste redenen zijn gebrek aan motivatie en verkeerde studiekeuze. Afhaken kan voor de student leiden tot frustratie-ervaringen, schuldgevoel en een negatief zelfbeeld. Het systeem van de studiepunten maakt het geheel nog meer stresserend. Het is dus goed tijdig stil te staan bij een gemotiveerde studiekeuze.
Hulp bij studiekeuze bespaart geld
Afhaken betekent niet alleen verlies voor je kind op allerlei gebied, maar ook verlies voor de portemonnee van de ouder. Nu investeren in professionele hulp bij studiekeuze is dus later besparen op studiekosten.
Lees hier hoe andere ouders en studenten mijn studiekeuzebegeleiding ervaren bij hun kind.
Heb je vragen over het verloop of de inhoud van de studiekeuzebegeleiding, contacteer ons vrijblijvend!